La Capona: una ruta única per entendre la pedra seca

Estàs a punt d’endinsar-te en un camí que és més que una simple sendera: és un viatge al passat. La ruta de la Capona constitueix un autèntic museu a l’aire lliure per descobrir un dels patrimonis de pedra seca més importants de Catalunya. Construccions de gran valor històric, que es van edificar pedra sobre pedra -sense elements com el fang o el ciment-. Aquesta ruta et portarà, durant un quilòmetre i mig de camins planers i paisatges encantadors, per barraques, cossiols, marges, amagatalls... i moltes altres sorpreses!

Ja ets a la Capona?

Per començar la ruta només has de registrar-te!

Començar la ruta! Crèdits

L’Acor, l’etèria de la Capona

Fa molts anys, al món hi vivíem les etèries, guardianes de la terra forjades a partir de la imaginació de les persones. Però, amb el pas del temps, els éssers humans han anat oblidant-se de nosaltres. De fet, vaig estar a punt de desaparèixer: les terres que conreava i les construccions de pedra seca on vivia van estar abandonades durant molt de temps. Ara, ha arribat l’hora que juguis a Peripècia i coneguis aquest patrimoni d’incalculable valor… i m’ajudis a construir la meva pròpia llar amb pedra seca!

Retorn a la Capona

Preguntes Esquerra Dreta
1. Des de mitjans del s.XX s’hi han anat abandonant molts camps de conreu. Quan això passa, el terreny l’ocupen boscos de pi blanc. En quina de les dues imatges es veuen menys boscos?
2. Alguns pagesos han canviat els camps d’ametllers per grans extensions de vinya, ja que són més rendibles. També han eliminat els marges, per poder-les treballar millor amb màquina. En quina de les dues imatges es veuen més les grans extension de vinya?
3. Moltes de les construccions de pedra seca s’han anat fent malbé per culpa de l’abandonament dels camps i a la falta de persones que coneixen l’art de la pedra seca. En quina de les dues imatges es pot intuir un patrimoni de la pedra seca més ric?

Descarrega’t la versió en paper del Retorn a la Capona

Mida A4 Mida A3

Retorn a la Capona

Jugar

Recomanancions

  • Respecta les construccions de pedra seca i els camps per on passis.
  • Tingues un llapis o bolígraf a mà.
  • Beu aigua sovint.
  • Pots fer la primera part de l’experiència a la Capona i la segona tranquil·lament a casa teva o a on vulguis.

Pedra a pedra, pas a pas

L’AVENTURA DE CONÈIXER EL TERRITORI

Fa més de 200 anys, les construccions de pedra seca de la Capona eren utilitzades per persones que es dedicaven, principalment, a l’agricultura i la ramaderia. Gràcies a la pagesia, els terrenys es netejaven amb freqüència per a poder-los conrear, i les pedres que es retiraven dels camps s’aprofitaven per construir edificacions amb diversos usos. Amb el pas del temps, les edificacions es van anar abandonant… fins que, entrat el segle XXI, la UNESCO va inscriure la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i l’Ajuntament del Pla de Santa Maria va realitzar-ne una tasca de categorització i ordenació a la Capona. Perquè, com diu la Rosa M. Canela i Balsebre, coordinadora de la ruta, “valorar i conèixer la importància d’aquestes edificacions és el millor reconeixement a la pagesia”.

BARRACA

Construcció en forma de cabana que té diferents usos: desar-hi eines, aixopluc…i, fins i tot, allotjament.

COSSIOL

Edificació destinada a recollir i emmagatzemar aigua i per abeurar als animals.

ARNERA

Estructura rural relacionada amb l’apicultura, on es guardaven les arnes (els ruscs) de les abelles.

Per saber-ne encara més:

Wikipedra:

Portal web sobre les construccions fetes amb pedra seca a Catalunya. El portal permet als usuaris inventariar, catalogar i consultar el patrimoni de pedra seca a Catalunya

Juga amb la pedra seca:

Jocs desenvolupats per la Universitat de Girona (UdG) al voltant del patrimoni de la pedra seca.

Tota pedra fa paret:

Exposició sobre la pedra seca a Catalunya.

Tot un món de pedra seca:

Recurs pedagògic per al coneixement del patrimoni de la pedra seca a les escoles i instituts, així com a altres espais expositius.

Què més fer?

La ruta de la Capona es troba dins el municipi del Pla de Santa Maria. Dins el municipi hi ha altres llocs d’interès

Propostes i agenda cultural de la comarca de l’Alt Camp

×

Ressenyes

Molt xulo

Mola molt!!

×

Crèdits

Impulsa

Assessora

Promou

Finança