Recupera el Fartet!
(Aphanius iberus)
Amagat entre el laberint format per la vegetació subaquàtica de les llacunes de les Madrigueres hi viu un petit peix, el fartet.. i està amenaçat d’extinció!
Fent el següent trencaclosques sabràs com és i descobriràs més coses d’aquesta petita gran espècie.
Il·lustració de Mora Gimeno cedida pel Geven
Fotografia de Roberto Sáez
Sabies que les femelles i els mascles fartet són diferents?
Això es diu dimorfisme sexual. En el cas d’aquest peixet, les femelles, que són puntejades, no superen els 6 cm. Aquestes són més grans que els mascles, que mesuren un màxim de 4,5 cm i tenen unes ratlles verticals de la meitat del cos cap a la cua. A la primavera, quan la temperatura augmenta, aquestes franges dels mascles es tornen de color blau elèctric i lluiten entre ells per veure qui fecunda primer els ous de les femelles.
Sabies que aquests peixos poden viure tant en aigua dolça com en aigua amb una alta salinitat?
Aquesta habilitat els permet desenvolupar-se en masses d’aigua que varien contínuament el contingut de sals, com els passa a les llacunes de les Madrigueres… que són un dels pocs espais on sobreviuen les últimes poblacions d’aquest peix. Ja que, malauradament, la pressió turística i urbanística ha fet desaparèixer gran part del seu hàbitat a tot el litoral.
Aquest és el blauet! Fotografia de Artemy Voikhansky
Sabies que… només hi ha un lloc al món on els blauets poden menjar fartet?
I és al litoral mediterrani de la península Ibèrica! Tota l’explosió d’activitat i de colors blaus elèctrics que viuen els fartets a la primavera crida l’atenció d’ocells pescadors com el blauet (Alcedo atthis), que espera amb delit l’arribada del bon temps per degustar aquests peixets. I només passa aquí, perquè el fartet és una espècie endèmica o sigui, que només existeix al nostre litoral.
Vull jugar més!