SOBRE L'ESPAI
Estàs a punt d’endinsar-te en un camí que és més que una simple sendera: és un viatge al passat. La ruta de la Capona constitueix un autèntic museu a l’aire lliure per descobrir un dels patrimonis de pedra seca més importants de Catalunya. Construccions de gran valor històric, que es van edificar pedra sobre pedra -sense elements com el fang o el ciment-, amb una gran habilitat per trobar el punt d’equilibri entre elles. I aquesta ruta et portarà, durant un quilòmetre i mig de camins planers i paisatges encantadors, per barraques, cossiols, marges, amagatalls… i moltes altres sorpreses!
Amb aquesta peripècia, ajudaràs a fer que les construccions de pedra seca no caiguin en l’oblit... i que l’etèria Acor torni a casa seva.
- La ruta de la Capona es troba situada als afores del Pla de Santa Maria. Hi ha una zona d’aparcament just a l’inici.
SOBRE EL JOC
PEDRA A PEDRA, PAS A PAS: L’AVENTURA DE CONÈIXER EL PATRIMONI
Fa més de 200 anys, les construccions de pedra seca de la Capona eren utilitzades per persones que es dedicaven, principalment, a l’agricultura i la ramaderia. Gràcies a la pagesia, els terrenys es netejaven amb freqüència per a poder-los conrear, i les pedres que es retiraven dels camps s’aprofitaven per construir edificacions amb diversos usos.
Amb el pas del temps, les edificacions es van anar abandonant… fins que, entrat el segle XXI, la UNESCO va inscriure la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i l’Ajuntament del Pla de Santa Maria va realitzar-ne una tasca de categorització i ordenació a la Capona. Perquè, com diu la Rosa M. Canela i Balsebre, coordinadora de la ruta, “valorar i conèixer la importància d’aquestes edificacions és el millor reconeixement a la pagesia”.
- GRATUÏT
- 2h (APROX)
- A PARTIR DE 6 ANYS (AMB AJUDA/SUPERVISIÓ)
- FÀCIL
RECOMANACIONS
- Protegeix-te de la calor i del sol.
- Beu aigua sovint.
- Respecta l’entorn.
- Pots fer la primera part de l’experiència a la Capona i la segona tranquil·lament a casa teva o a on vulguis.
Hola! Soc l’Acor, l’etèria de la Capona!
BARRACA
Construcció en forma de cabana que té diferents usos: desar-hi eines, aixopluc…i, fins i tot, allotjament.
COSSIOL
Edificació destinada a recollir i emmagatzemar aigua i per abeurar als animals.
ARNERA
Estructura rural relacionada amb l’apicultura, on es guardaven les arnes (els ruscs) de les abelles.
Preparat per començar la Peripècia?
Per conèixer el terreny de la ruta de la Capona abans de fer la Peripècia, busca les diferències i respon a les preguntes!
Fes servir el visor per revisar bé les dues fotos
Preguntes | Esquerra | Dreta |
---|---|---|
1. Des de mitjans del s.XX s’hi han anat abandonant molts camps de conreu. Quan això passa, el terreny l’ocupen boscos de pi blanc. En quina de les dues imatges es veuen menys boscos? | ||
2. Alguns pagesos han canviat els camps d’ametllers per grans extensions de vinya, ja que són més rendibles. També han eliminat els marges, per poder-les treballar millor amb màquina. En quina de les dues imatges es veuen més les grans extension de vinya? | ||
3. Moltes de les construccions de pedra seca s’han anat fent malbé per culpa de l’abandonament dels camps i a la falta de persones que coneixen l’art de la pedra seca. En quina de les dues imatges es pot intuir un patrimoni de la pedra seca més ric? |
La ruta de la Capona constitueix un autèntic museu a l’aire lliure i permet descobrir un dels patrimonis de pedra seca més importants de Catalunya!
Descobreix
el patrimoni de seca amb
“Retorn a la Capona”
Crèdits
Aquestes són les persones, entitats i institucions que hem fet possible aquest joc:
Promou:
Coordina: Ferran Cussó
Disseny i il·lustracions: Helena Ribas
Història i textos: Jordi Iglesias
Disseny del joc digital: Pau Ramírez
Correccions: Brígit Torrents
Disseny del joc analògic: David Vallès
Assesora:
Impulsa:
Finança: